Blog
2019.04.15 10:00

A nápolyi világkedvenc – avagy a pizza története

Egy felmérés szerint az Egyesült Államok lakosságának 13%-a fogyaszt naponta pizzát. Tekintve, hogy egy 300 milliós országról beszélünk, ez évente több mint 14 milliárd pizzát jelent. Azt megbecsülni is nehéz, hogy világszerte hány pizza fogyhat el egy évben, ám az egészen biztos, hogy ennek a mennyiségnek a többszöröse. De vajon hogyan lett ennyire népszerű ez pofonegyszerűen elkészíthető étel?

A pizzát már az ókorban ismerték, első említésére Vergilius klasszikus eposzában, az Aeneisben bukkanhatunk, Aeneas és emberei az egyik énekben főtt zöldségekkel megrakott, kerek lepényeket fogyasztanak. A modern pizza ehhez nagyon hasonló lepényételekből fejlődött ki az olaszországi Nápolyban a 18. század végén. Azt megelőzően a lepényeket fokhagymával, zsírral, sajttal, sóval és bazsalikommal fogyasztották, a paradicsomot – a mai pizzák elmaradhatatlan összetevőjét – ugyanis sokáig mérgezőnek gondolták.
A mai pizza feltalálójának a nápolyi pizzakészítőt, Raffaele Espositót tartják, aki 1889-ben három különbözőféle pizzát készített Savoyai Margit (Margherita) királyné látogatásának tiszteletére. A királynénak a három közül az a pizza tetszett a legjobban, amelyiken az olasz trikolór mindhárom színe szerepelt – zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom) –, ezért ezt róla nevezték el.
Az Egyesült Államokba a 19. század végén nagy számban kivándorló olaszok vitték el, és eleinte kizárólag ők fogyasztották. Nagyobb népszerűségre csak a második világháború után tett szert, amikor az olasz frontot megjárt és az olasz konyhával közelebbi ismeretséget kötött veteránok hazatértek, és fellendítették a pizza iránti keresletet. A világ többi része pedig, akárcsak a gyrost, a hot dogot vagy a gofrit, már amerikai közvetítéssel ismerte meg a pizzát.

A pizza elkészítése nem ördöngösség, de egy jó minőségű pizzasütő mindenképpen kell hozzá, mint amilyen a Maxima Pizza Oven EPO XL 2. Mutatjuk az előnyeit:
Aknák száma: 2
Alkalmas: 2 x 5 db -/+ 30 cm-es pizza sütésére
Hatékony hőelosztás
Belső világítás
Vastag szigetelés
Dupla üvegezés
Tartozék: 4 db alumínium tepsi
Rozsdamentes acél ház
Belső kamra fémből
Állítható hőmérséklet: 0° C - 360° C között
Kamraméret: 210x870x630 mm
Teljesítmény: 14 kW / 400 V
Méret: 1210x810x1280 mm


https://www.gasztrokerkft.hu/Maxima-Pizza-Oven-EPO-XL-2-pizzasuto