Blog

Méhkaptár reggelire, avagy a gofri története

2019.03.19 12:01

Sokan úgy gondolják, hogy – akárcsak a hamburger vagy a hot dog – a gofri is amerikai találmány. Ám ha egy kicsit utánaolvas az ember, kiderül, hogy – akárcsak a hamburger vagy a hot dog – a gofri is Európából származik, és csak a 20. században vált ismertté az USA-ban, hogy aztán a világ jelentős része már amerikai közvetítéssel ismerje meg.

Története egészen az ókorig nyúlik vissza. Mivel a görögök kijelentették, hogy nincs új a
nap alatt, természetesen már ők is sütöttek forró vaslapok között ostyákat. Az ókori görög
változat ízében talán, alakjában azonban egyáltalán nem emlékeztetett a ma ismert gofrira. A
méhkaptárra emlékeztető bordázott mintázat, amelynek nevét is köszönheti (gaufre franciául
méhkaptár) valamikor a 15-16. században alakulhatott ki, a korabeli németalföldi művészek
festményein ugyanis több helyen is felbukkan. A hétköznapi emberek mézzel vagy édesítés
nélkül fogyasztották, a cukrot akkoriban csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak.

A nagy áttörést az 1950-60-as évek hozták el, amikor sorrendben a Brüsszeli (1958), a
Seattle-i (1962) majd a New York-i (1964) Világkiállításon is bemutatták a gofrit, és ez az
utolsó alkalom végre felhívta rá az amerikaiak figyelmét, akik gyorsan el is készítették belőle
a saját változatukat, amelynek tésztája sűrűbb és vékonyabb a belga verziónál. Ráadásul
Amerikában általában reggelire fogyasztják ropogósra sütött baconnel és émelyítően édes
juharsziruppal, hogy aztán döbbenten pislogjanak, amikor megtudják, hogy Európában ez egy
édesség.

Mi magyarok általában csokiöntettel, pudinggal vagy éppen fagylalttal szeretjük a
legjobban, de itt is érvényes a mondás, hogy ahány ház, annyi szokás. Egy biztos: aki imádja
a gofrit, annak manapság már nem kell utcai árusoktól vásárolnia, hanem saját magának is
könnyedén elkészítheti akár minden reggel. Ehhez mindössze egy jó minőségű eszközre van
szüksége, mint amilyen a Maxima WMBS gofrisütő, ami természetesen megtalálható a
Gasztroker webáruházának kínálatában. Mutatjuk az előnyeit:

https://www.gasztrokerkft.hu/Maxima-WMBS-gofrisuto-klasszikus-formaval– elektromos üzemű
– rozsdamentes burkolattal ellátott
– öntöttvas sütőfelület tapadásmentes bevonattal
– 50-300ºC között szabályozható hőmérséklet