Blog
2019.02.15 10:00

Gyros – a görög étel, ami meghódította a világot

 

Bár Magyarországon csak a 90-es években jelentek meg az első árusok, akiknél gyros (gírosz) kapható, ez a népszerű gyorskaja több évszázados múltra tekint vissza. A függőleges nyárson sülő hús ötlete, amelynek külső, ropogós rétegeit vékony csíkokban vágják le, eredetileg a törököktől származik, arrafelé döner kebab (törökül: forgó sült) néven ismerik, és már a 19. században népszerű ételnek számított az Ottomán Birodalomban.

A borjúból vagy marhahúsból készült finomság a második világháborút követő menekülthullám mellékhatásaként bukkant fel Athénban, a görögök pedig elkészítették belőle a saját verziójukat, amihez már főként sertéshúst használtak, és tzatziki szósszal tálalták.
Az igazi áttörést azonban az 1970-es évek hozták el, amikor egy Amerikába származott görög, George Apostolou először csak a chicagóiakat, majd az egész Egyesült Államokat megismertette a gyrosszal, és az ugyanolyan villámkarriert futott be, mint a szintén külföldi eredetű, de mára emblematikus amerikai ételnek számító hamburger vagy a hot dog. Manapság aligha találni olyan nagyvárost a világon, ahol ne lehetne kapni valamilyen változatát, de akárcsak a többi „világkajának”, a gyrosnak is annyi változata létezik, ahány országban ismerik. Így fordulhat elő, hogy az eredeti bárány helyett, ma már csirkehússal is kapható, vagy hogy Magyarországon csalamádé is kerülhet a pitába a zöldségek helyett.
A tökéletes gyros elkészítéséhez természetesen jó minőségű, profi eszközök kellenek, például egy kiváló elektromos kés: https://www.gasztrokerkft.hu/69230-elektromos-gyros-kebab-kes-SIMA-kessel

Mutatjuk az előnyeit:
- Rozsdamentes acél sima vagy recés késsel (választható)
- Ergonomikus kialakítású markolat
- Késvédő
- Ki-/bekapcsoló gomb a markolaton
- Egyszerű, kényelmes, biztonságos használat
- Élező rúd
- Késátmérő: 100 mm
- Állítható vágásmélység: 0 - 8 mm
- Kábel hossza: 2,85 m