Blog
2017.11.17 14:35

De a disznók élete nem csak játék és mese…

 

…hanem komoly hízókúra, ugyanis meghatározott időpontban fogták régen a disznót hízóba: szeptember 1-jén, azaz Egyed napján. A „disznóölő Szent András”, mint népi elnevezés sem véletlen, hiszen november 30-a, András napja a hagyományosan vett kezdőpontja a disznótoroknak. Az esküvők ideje legfőképpen nyárra tehető, de a téli esküvőknek számos oka között az egyik döntéshozó érv az, hogy kellett a hús a lakodalomba, kellett a hízott disznó.

 

Magának a disznóölés folyamatának jól bevált receptje van mindenütt. Úgy kezdődik, hogy mindenki igyon meg egy kupica pálinkát, aztán a csapat – tehát a gyilkos, a négy fogó és a vérfogó asszony – lásson neki a munkának, mert közeleg az este, vagyis a jól megérdemelt disznótor ideje.

 

 

A munka menete: a leggyakorlottabb férfi leszúrja a disznót, melyet négy ember fog le, a vérfogó asszony pedig áll és várja, hogy folyjon a vér. Közben felfogja egy nagy edényben, majd folyamatosan keveri a sóval, megakadályozva az idő előtti alvadást. Ebből kerül az asztalra a reggeli hagymás vér, később a nap folyamán pedig a véres hurka. Jól mutatja a munkamegosztást, hogy a leölés és a bontás a férfiak dolga, de a kolbász, hurka, disznósajt készítése is, mert ezek nagy erőt kívánnak. 

 

 

Az asszonyok feladata között szerepel a bél tisztítása, a főzött töltelék elkészítése, meg persze az egész főzés-lebonyolítás. Az eladó lányok (meglehet, hogy a közelgő esküvő koszorúslányainak egyike) feladata volt a hájas pogácsa elkészítése, mert ezen a műveleten bizony sok múlott: ha a pogácsa jól megemelkedett, azt jelentette, hogy hamarosan férjhez megy (ő is, és jöhet az újabb disznó-áldozat).

 

De egyéb, nem kevés néphiedelmi szokás áll rendelkezésünkre. Ilyen például, hogy tilos disznót ölni újholdkor, mert akkor férges lesz a hús. Kedd, péntek és vasárnap ugyancsak alkalmatlan a disznóölésre, mert a hús megromlana. Fontos, hogy a disznó ölése közben ne sajnáljuk meg a disznót, mert nehezen jut az örök disznó-mezőkre. Viszont most mindenki kapaszkodjon meg: a disznó felhasításakor kacagni kell, hogy vastag legyen a szalonna. De mikor lesz több zsír? Egyértelműen akkor, ha az ölés időpontjában a Göncölszekér és a Kaszáscsillag közel van egymáshoz. A nagyobb traumák elkerülése végett pedig tudvalevő: a december 29-én, Tamás napon vágott disznóból eltett tamáshájat gyógyszerként használták.

 

 

A disznóölés hozadékaként a disznótoron (a disznóölést követő nagy vacsora) megelevenedik, „mi szem szájnak ingere”: sült hurkától kezdve az abalében főtt nyelven keresztül a meleg tepertő és stifolder, az úgynevezett vastag kolbász mellett a tejfölös veselevesig minden, és akkor a lucskoskáposzta le ne maradjon. A kulináris élvezetek megéléséhez azonban le kell vonni a konklúziót: a véres hurka nem tölti meg magát, viszont a lehetőségek széles tárháza adott a Maxima hurka- és kolbásztöltőivel. Így a has ezeregyéjszakája nem is tűnik távoli képzelgésnek.