Blog
2018.10.30 13:11

Már a rómaiak is pirítottak

 

A 21. századi Európának és a fejlett világnak általában manapság több az elhízott lakója, mint az alultáplált, és a túlsúly okozta szövődmények több ember életét követelik, mint az éhezés.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig mindenki annyit és azt ehet, amit akar, de ha összehasonlítjuk az átlagos életszínvonalat a több évszázaddal ezelőttivel, akkor azt láthatjuk, hogy ma már nem a mindennapi ennivaló előteremtése okozza a legnagyobb problémát az emberiség nagy részének. Mivel régen gyakran fordultak elő éhínségek, és az átlagember kisebb-nagyobb mértékben mindig ki volt szolgáltatva az időjárásnak és a termést pusztító járványoknak, az ennivaló tartósítása illetve újrahasznosítása kulcsfontosságú volt. Kevesen tudják, de ennek köszönhetjük a pirítós kenyeret.
A megszáradt kenyeret nehéz megenni és az íze sem az igazi, megpirítva azonban újra fogyasztható állapotba kerül. A módszer eredete megfejthetetlen, de az biztos, hogy az ókori Rómában népszerűnek számított. Az első elektromos kenyérpirítót 1893-ban találta fel egy skót úriember, de nem terjedt el széles körben, ugyanis gyakran okozott rövidzárlatot, ráadásul akkoriban még az elektromos áram is ritkaságnak számított.
A századelőn több masina is készült erre a célra, de az igazi áttörést az 1919-es év hozta el, amikor megjelent az első olyan kenyérpirító, amely a kész pirítóst kilökte magából, akárcsak a ma használt eszközök. Ennek elterjedéséhez azonban kellett egy másik találmány, mégpedig a kenyérszeletelő gép feltalálása is. Bár a pékek eleinte ódzkodtak a szeletelt kenyértől, mert úgy gondolták, hogy az csak meggyorsítja a kiszáradás folyamatát, de amikor rájöttek arra, hogy szeletelés után azonnal be kell csomagolni a vekniket, a szeletelt kenyér gyorsan népszerűvé vált.
Manapság nehéz olyan háztartást találni, ahol ne lenne kenyérpirító, és a reggelit kínáló éttermek vagy vendéglők felszereltségéhez is hozzátartozik. A Maxima MTT450 kenyérpirító ez utóbbiaknak jelent hatalmas segítséget. Előnyei:
– rozsdamentes acél ház, rács és csúszda
– Hőmérséklet kijelző
– Állítható szalag sebesség
– kapacitás: 450 pirítós/óra.