Blog
2019.06.13 09:40

Paradicsom – az Édenkert almája!

A paradicsom manapság már alapélelmiszernek számít, a burgonya után a legnépszerűbb zöldség Magyarországon, de nem volt ez mindig így. Amikor Cortez révén a 16. század végén megjelent Európában, elsősorban dísznövényként tekintettek rá – nem véletlenül.

Egyfelől hasonlított a mérgező nadragulyára, másfelől a jobb módú családoknál akkoriban óntányérokat használtak, amelyekből a paradicsom savas leve mérgező anyagokat oldott ki. Ezt a stigmát aztán évszázadokon át nem tudta lemosni magáról a paradicsom, amit eredetileg „Paradicsom almája”, majd „paradicsomalma” néven ismertek hazánkban, ebből rövidült a mai paradicsom alak.
A paradicsommal kapcsolatos félelmek csak a 19. században kezdtek enyhülni, addig elvétve fogyasztották. Idővel azonban egyre többen tapasztalták meg a saját bőrükön, hogy az ízletes növénynek semmilyen káros mellékhatása nincsen, sőt, kimondottan jók az élettani hatásai, hiszen magas a C-vitamin tartalma, és sok ásványi anyag található benne. Fontos mérföldkövet jelentett a paradicsom karrierjében egy 19. század elején megjelent szakácskönyv, amelyben először szerepelt a ketchup receptje – ez tette végül széles körben elfogadottá a paradicsomot. A 19. század végén pedig megjelentek az első paradicsomkonzervek, amelyek a mai napig igen népszerűek.
Örök vitatéma, hogy a paradicsom zöldség vagy gyümölcs? Mivel sem a gyümölcs, sem a zöldség nem botanikai kategória, tudományos választ nem lehet adni a kérdésre, így marad a józan paraszti ész. A magyarok általában az édes/nem édes tulajdonság mentén húzzák meg a gyümölcsök és a zöldségek közötti határvonalat, de ez sem perdöntő, elég csak a citromra vagy a homoktövisre gondolnunk, vagy azokra a dinnyefajtákra, amelyeknek az íze sokkal inkább emlékeztet uborkára, mint valami édességre. Az egyetlen hely, ahol biztosan zöldség a paradicsom, az az Egyesült Államok, ott ugyanis a zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozó eltérő vámterhek miatt a 19. század végén egészen a Legfelsőbb Bíróságig jutott az ügy, a végső szót kimondó bíró pedig egyszer és mindenkorra zöldségnek nyilvánította.
Akár gyümölcs, akár zöldség, kétségkívül az egyik legnépszerűbb élelmiszernövény hazánkban, puha húsa miatt azonban szeletelése nem egyszerű, ezt könnyíti meg a Lacor professzionális kézi szeletelő gép.

https://www.gasztrokerkft.hu/60510-kezi-paradicsom-szeletelo-gep

Mutatjuk az előnyeit:
- Rozsdamentes acél
- Kézi működtetés
- Robusztus kialakítás
- Egyenletes darabolás 10 késsel
- Egyszerű használat
- Csúszásgátló tapadókorongok