Blog
2019.01.16 10:59

Ha tél, akkor forralt bor

 

Bár a forralt bor szinte mindenki gondolataiban a karácsonyi vásárokkal kapcsolódik össze, a fűszeres, meleg ital egész télen jólesik. Mínuszban vagy havazásban nem sok kellemesebb érzés van, mint egy pohár gőzölgő forralt bor fölött melegíteni a kezünket, majd nagyot kortyolni a finom nedűből.

 

Mint oly sok nagyszerű találmány, ez is a rómaiaktól ered, a feljegyzések szerint ugyanis már a 2. században rendszeresen fogyasztották, hogy könnyebben átvészeljék a hideg teleket. Mivel a következő évszázadban a rómaiak szinte egész Európát meghódították, szokásaik a kontinens minden szegletébe eljutottak, így a forralt bor is ismertté vált a birodalom alattvalói körében. Az egyszerű, ám nagyszerű itóka népszerűsége töretlen volt egészen a középkorig, a legtöbb helyen fűszerekkel és gyógynövényekkel ízesítették, részben mert úgy hitték, ez megóvja őket a etegségektől, részben hogy ihatóvá tegyék a sokszor élvezhetetlen lőréket.

Idővel azonban kiment a divatból Európában, egyedül a svédek nem tudtak ráunni, ahol ráadásul többféle verziót is kifejlesztettek a forralt borból, ezek gyűjtőneve lett a glögg. A következő nagy fordulatot a 19. század vége hozta el, amikor a glöggöt összekapcsolták a karácsonnyal. Az összes svéd kereskedő létrehozta a maga egyedi receptjét, az üvegekre pedig többnyire a Mikulás képe került. A hagyomány lassan átterjedt Európa többi részére is, új, ünnepi jelentést társítva a forralt borhoz.

A következő évtizedekben a forralt bor az egész világot meghódította, manapság nehéz lenne olyan országot találni, ahol nem ismerik valamilyen formában. Számtalan variációja létezik, minden nemzet elkészítette belőle a saját változatát. Nagy előnye, hogy szinte lehetetlen elrontani, az egyetlen kritérium, hogy a végeredmény forró legyen! Ebben segít a Maxima ital melegen tartója. Mutatjuk az előnyeit:

– Rozsdamentes
– Űrtartalom: 20 liter
– Robusztus csap
– Szabályozható hőmérséklet: +30 / +110 ºC
– Töltöttségi szint jelző
– Hőszigetelt fogantyú


https://www.gasztrokerkft.hu/Maxima-ital-melegentarto-20-liter