Blog
2019.01.03 11:23

Négy érdekesség a sült krumpliról

A sült krumpli kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb étele, és valljuk be, nincs is ebben semmi meglepő. Elvégre ki ne szeretné az aranybarnára sült, ínycsiklandó illatú, meleg burgonyát, ami szinte bármilyen ételhez tökéletes köret, de önmagában is megállja a helyét.

Nos, amilyen népszerű, legalább annyi érdekesség kapcsolódik hozzá, ezekből gyűjtöttünk most össze néhányat:

 

  1. A sült krumplinak már a története is kalandos, hiszen egyes források szerint már a 17. század végén készítették a mai Belgium déli részén, a korszak szakértői ugyanakkor azt állítják, hogy az Amerikából behozott burgonya akkoriban még nem terjedt el a térségben, és a parasztok egyébként sem engedhették volna meg maguknak, hogy bő zsírban sütögessenek nagyobb mennyiséget belőle. Annyi azonban bizonyos, hogy az angolban elterjedt „French fries” vagyis „francia krumpli” kifejezés az első világháború idején született, amikor a Belgiumban és Franciaországban állomásozó amerikai és brit katonák megkóstolták a helyi specialitást.

 

  1. A McDonald’s napi 4 millió kilogramm (!) sült krumplit értékesít világszerte, egy átlagos amerikai pedig évi 15 kg sült krumplit eszik meg.

 

  1. A sültkrumpli-evés világcsúcsát egy Bob Shoudt nevű úriember tartja, aki 2010-ben nem kevesebb mint 3,5 kilogramm sült krumplit fogyasztott el 10 perc leforgása alatt. Nem akármilyen teljesítmény!

 

  1. Belgiumban – egészen pontosan Bruges-ben – még múzeuma is van a sült krumplinak, méghozzá egy több száz éves, gótikus épületben. Aki arra jár, mindenképpen keresse fel a Frietmuseum névre hallgató intézményt!

 

A sült krumpli természetesen Magyarországon is hatalmas népszerűségnek örvend, és nem csak a gyorséttermekben, hanem a vasárnapi családi ebédek során is. A jó sült krumpli elkészítéséhez pedig profi eszközök kellenek, amilyen például a Maxima EF 2x13 elektromos asztali elektromos olajsütő. Mutatjuk az előnyeit:

 

– rozsdamentes acél kivitel

– 2x16 literes olajtartály

– szabályozható olajhőmérséklet

– túlfűtéstől védett fűtőbetét

https://www.gasztrokerkft.hu/Maxima-EF-2x13-elektromos-olajsuto-2x13-liter