Blog

Pasztell a konyhában

2018.06.29 18:22

 

Két dolog van, amit érdemes saját kezűleg elkészíteni a konyhában. Ezek a kenyér és a pizza, amik szinte kivitelezhetetlenek a megfelelő kellékek nélkül, csak hogy egy példát említsünk, amire szükség lesz: egy keverő-dagasztógép.  

Ajánlunk mellé egy bevált kenyérreceptet, mely jól variálható és garantáltan adalékmentes, a sülő kenyér illata pedig békés hangulatot teremt, legyen épp egy dolgos hétköznap este vagy otthonülős hétvége.  

Hozzávalók:

-világos rozsliszt és kenyérliszt 2:1 arányban
-instant élesztő (jó pár csomag, attól függ, mennyi vagy mekkora kenyeret szeretnénk, fél kilós cipóhoz 1 csomag szükségszerű)
-túró (amennyit csak szeretnénk, hiszen a puhaságért felel)
-sárgarépa (a színfelelős, és sok minden mást is hozzáad a bulihoz, így érdemes minél többet felhasználni ebből az alapanyagból)
-tej és só (érzéssel)
-tojás (fél kilós kenyér mindössze 1 tojást kívánt)
-magvak (dió, kesudió, mandula) a tésztába és a tetejére is

Elkészítés:

A rozslisztet összekeverjük a kenyérliszttel és az élesztővel, majd hozzámorzsoljuk az áttört túrót. Belekeverjük a megpucolt, finomra reszelt sárgarépát, a langyos tejet, az elhabart tojást és a sót.

Ekkor jön a dagasztás és lép közbe a MAXIMA a maga 7 literes űrtartalmával és rozsdamentes acél üstcsészéjével. A dagasztási kapacitása pizza tészta esetében maximum 2 kg (liszt maximum 1.00 kg), kenyér tészta esetében pedig maximum 1.5 kg (liszt maximum 0.75 kg).

A megdagasztott tésztát letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és cipót formázunk belőle. Sütőpapírral leterített sütőlemezre helyezzük, hagyjuk még negyed órát kelni, majd vízzel átkenjük a tetejüket. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.

Az elkészült kis cipóink a túrótól sokáig puhák és foszlósak maradnak belül, a sárgarépától pedig gyönyörű színük lesz. Nekünk pedig azért jó, ha a répát minden étkezésbe belecsempésszük, mert nemcsak a májműködést segíti, de rostban is nagyon gazdag, ezért segít leoldani a koleszterint, kitakarítja az ereket, végeredményben így csökkenti a koleszterinszintet. Ezenkívül a répában található hatalmas mennyiségű karotinoid segít megelőzni bizonyos típusú daganatok kialakulását, például a nyak-, mell- illetve vastagbélrákét. És ha ez nem lenne elég ok a répa-fogyasztásra, a sok béta-karotin javítja a látást is!