Blog

Borok hűtése felsőfokon? A Fagorral!

2018.08.31 13:10

 

Augusztus, tart a hőség. Ami még tart – életben – az egy palack jó bor. Ami pedig ezt tartja, az egy jó hűtő. Borhűtő.

Egy professzionális minőségű borhűtő, amely akár 12 palack tárolására is alkalmas. A Fagor borhűtőjének belső tere két zónára van osztva, amelyek optimális feltételeket biztosítanak a fehér-és vörösborok tárolásának. Csendes működése ideálissá teszi a használatát otthon, vagy akár irodákban is. Az edzett üveg maximális biztonságot garantál, hiszen jól ellenáll bármilyen mechanikai hatásnak. A LED-es megvilágításának köszönhetően hangulatos kiegészítő is egyben.

A tárolás kulcskérdés. A bor élő anyag, a benne lévő különböző szerves és szervetlen vegyületek folyamatosan egymásra hatnak. A szakszerű tárolásnak nem csak a minőséget kell megőriznie, hanem annak javulását, a bor kedvező fejlődését is elő kell segítenie.

Az, hogy meddig tarthatjuk kibontva a bort, változó.

Pezsgők és gyöngyözőborok esetében a szénsavtartalomnak köszönhetően sajnos maximum 3 napot adhatunk nekik. Mindenképpen speciális pezsgő lezáróval helyezd a palackokat a hűtőbe, legyen az egy érlelt champagne vagy egy etyeki gyöngyözőbor, esetleg balatoni tankpezsgő.

Mivel a könnyű fehér- és rozéborok általában magasabb savtartalommal bírnak, egészen jól bírják a megterhelést, és lassabban adják meg magukat. Persze nagyjából 1 nap után mindenképpen megkezdődik az átalakulás; fajtától és termőterülettől függően ez más-más lehet. Míg általában napok múlva ellaposodnak a bontott borok, az ásványosabb boroknak még akár jót is tehet a kis szellőztetés. Összesen maximum 3-5 napig javasolt a fogyasztásuk.

Testesebb fehérborok, vörösborok esetében pedig: hűtőben tárolva, vákuumdugóval lezárva, egy hordós érlelésű furmint vagy egy szekszárdi bikavér is bírja a gyűrődést 3-5 napig.

Az optimális és javasolt tárolási hőmérsékletek:

Ha pezsgő van a hűtőben: 7-8 fok
Ha fehérbor van a hűtőben: 9-12 fok
Ha vörösbor van a hűtőben: 14-16 fok

 

Forrás: boraszportal.hu, winelovers.hu