Blog
2019.10.16 14:11

A világhódító burgonya

A burgonya a negyedik legfontosabb termény a világon a kukorica, a gabona és a rizs után. Annak ellenére, hogy a 16. századig csupán egyetlen földrészen volt honos, mostanra bolygónk élelmiszer-ellátása elképzelhetetlen lenne nélküle, elég csak a gyorséttermekben hatalmas mennyiségben eladott sült krumplira gondolni. De nézzük, hogyan is kezdődött ez a sikertörténet!

A kezdetek
Az eredetileg Peru és Chile hegyvidékén őshonos burgonyát az ott élők mintegy 7000 (!) éve fogyasztják. Európában először Spanyolországban jelent meg 1536-ban, de nem fogadták tárt karokkal, az egyház szerint ugyanis nem szerepelt a Bibliában, ezért óva intették tőle a híveket. Magyarországra 1650 környékén jutott el, de igazából csak 150 évvel később, II. József uralkodása alatt terjedt el. A burgonya köznyelvi elnevezése krumpli, de a különböző tájegységeken kolompér, földialma, svábtök vagy pityóka néven is ismerik.

A jelenlegi helyzet
Azok után, hogy évezredekig csak Dél-Amerika egy részén termesztették, mostanra az egész világ nagy burgonyafogyasztóvá vált, de minden kontinens azonos mértékben. Az 1990-es évekig Európában és Észak-Amerikában termesztették a legtöbb burgonyát, az utóbbi évtizedekben azonban Ázsiában és Afrikában is egyre népszerűbbé vált, olyannyira, hogy jelenleg a hagyományosan „rizsevőknek” tartott kínaiak a listavezetők burgonyatermesztésben. Ha azonban az egy főre jutó fogyasztást nézzük, ott Fehéroroszország vezet évi 181 kg krumplival fejenként, ami azt jelenti, hogy minden egyes fehérorosz átlagosan napi fél kg burgonyát eszik meg.

Érdekességek a burgonyáról
A burgonya az egyik leginkább környezetbarát élelmiszernövény, termesztése nem igényel intenzív trágyázást és vegyszerezést. Viszonylagos igénytelenségének köszönhetően 1995-ben az űrbe is eljutott a Columbia űrrepülőgép fedélzetén, ezzel a krumpli lett az első űrben termesztett zöldség. Minden idők legnagyobb burgonyáját 1795-ben találták Angliában, és 8,2 kg-ot nyomott, amiből 73 adag közepes krumplit lehetne készíteni a McDonald’s-ban.

Mivel a burgonya hazánkban is rendkívül népszerű összetevője az ételeknek, nagykonyhai előkészítése profi gépeket igényel, ilyen például a Gasztroker kínálatában is megtalálható Maxima MPP 15 burgonyakoptató, amellyel óránként akár 300 (!) kg burgonyát lehet megtisztítani: https://www.gasztrokerkft.hu/Maxima-MPP-15-burgonyakoptato