Blog
2019.11.18 14:25

Véreset vagy májasat?

A hurka megosztó étel, elvégre olyan alapanyagok kerülnek bele, amelyek nem minden nemzet konyhaművészetében számítanak szalonképesnek. Az egyre terjedő egészségtudatosság és a világ gazdagabbik felén végigsöprő gasztroforradalom jelentősen csökkentette azoknak az ételeknek a népszerűségét, amelyek még egy olyan korszakban jöttek létre, amikor a cél az volt, hogy a levágott állat minden porcikáját hasznosítsák, és az utolsó falatig elfogyasszák. Ennek megfelelően a hurka nem tartozik a legtrendibb ételek közé, de szerencsére rengeteg híve van hazánkban, így a „kihalás” azért nem fenyegeti.

 

Disznóvágás

A sertéshús fogyasztása nem új keletű dolog mifelénk, a történészek szerint őseink már a vándorlásuk során is bőven ettek disznóhúst. A ma híres magyar mangalica szoros rokonságban áll az avar kori alföldi disznóval, amellyel a honfoglaló magyarok akkor ismerkedtek meg, amikor letelepedtek a Kárpát-medencében. A disznóvágások időszaka hagyományosan András naptól (november 30.) január végéig tart, és minden tájegységen megvan a maga rituáléja a reggeli pálinkázástól kezdve a hurka ízesítéséig. A legnépszerűbb hurkafajták a májas- és a véres-, de ismerünk rizses- és tüdőshurkát is. A hurkába a színhús mellett kerülhet fejhús, pofahús, máj, szív, vese, lép, tüdő, bőrke, szalonna és vér is.

 

Hurkák a világ körül

A hurkához hasonló ételek Belgiumban és Franciaországban is népszerűek, ott boudin blanc és boudin noir néven ismerik őket attól függően, hogy világos vagy sötét a színűk. Az angolok white illetve black puddingnak nevezik a saját hurkaszerű, bélbe töltött ételüket, ami mókás félreértésekhez vezethet, ha valaki a név alapján a nálunk pudingnak nevezett édességre számít. Említést érdemel még a skót haggis, ami Skócia egyik szimbólumának számít, ez szintén hurkaféle étel, csak az alakja más, mert ez általában birkabelsőségekből készül, amiket aztán birkabendőbe töltenek és megfőznek.

 

A rekorder hurka

Mivel szinte minden ételhez kapcsolódik egy tökéletesen értelmetlen világrekord, ezért nem csak a világ legnagyobb palacsintáját vagy a legnagyobb burgonyát tartják számon, hanem a leghosszabb véres hurkát is. A csúcstartó hurkát 2002 márciusában állították elő egy Bomal nevezetű belga falucskában. Nyolc hentes mintegy harminc órán át dolgozott az előkészítésén, három tonna húst, egy tonna hagymát és ezer liter vért használtak fel hozzá, a végeredmény pedig 3839 méter, vagyis majdnem 4 kilométer hosszú lett.

 

Mivel közeledik András napja és a disznóvágások szezonja, ezért érdemes beszerezni egy professzionális hurkatöltőt, mint amilyen a Gasztroker kínálatában található Maxima mechanikus hurka-kolbász töltő!

https://www.gasztrokerkft.hu/Maxima-hurka-kolbasz-tolto-mechanikus-10-literes-a