Blog
2019.08.15 14:18

A hamburger története

A legtöbb ember, ha megkérdeznék tőle, honnan származik a hamburger, valószínűleg kapásból rávágná, hogy Amerikából. Ami egyfelől helyes válasz, hiszen valóban az amerikaiak tették népszerűvé az egész világon, akárcsak a hot dogot vagy a pizzát, másfelől természetesen helytelen válasz, hiszen nem az Egyesült Államokban találták fel, oda minden valószínűség szerint Németországból érkezett, mégpedig a legnagyobb kikötővároson, Hamburgon keresztül – innen kapta a nevét is.

Hamburgi hamburger
Sandwich grófjának támadt először az a zseniális ötlete, hogy a húst két kenyérszelet közé tegye (amiért a hálás utókor azóta is őrzi nevét a „szendvics” szóban), ennek egy speciális változata terjedt el Németországban, ahol zsemléket használtak erre a célra. Amerikába csak a 19. században jutott el az étel a nagy kivándorlási hullámmal. Mivel a legtöbb emigráns Hamburgból indult útnak, New Yorkban hamburg steaknek nevezték el a darált húsból sütött húsokat, amelyeket kenyérrel szolgáltak fel.

Tömegek kedvence
A hamburger a századfordulóra lett igazi tömegkaja, mert egyre többen engedhették meg maguknak a húst. A vásárok, búcsúk kedvenc gyorsételévé vált, egyedül az okozott problémát, hogy sokan sajnálták az időt az evésre, és inkább ahelyett is nézelődtek volna. Egy élelmes árus erre az igényre reagálva kilapította a húsgolyókat, és egy félbevágott zsemlébe rakva árulta őket, gyakorlatilag megteremtve ezzel a mai hamburgert.

A világ meghódítása
Kevesen tudják, hogy a McDonald’s eleinte hot dogokat árult, és csak később tértek át a hamburgerekre, amikor felfigyeltek rá, hogy utóbbira sokkal nagyobb a kereslet. Mostanra a hamburger neve egybeforrt a világ 118 országában (jelenleg Európában csak Izlandon, Bosznia-Hercegovinában és Albániában nincsen éttermük) jelenlévő McDonald’s-szal annak ellenére, hogy például Magyarországon is léteztek már kiváló hamburgerezők az első hazai étterem megnyitása előtt.

Szerencsére manapság már bárki készíthet kiváló hamburgereket, ha van hozzá egy jó receptje és egy megfelelő eszköze, mint amilyen a Gasztroker kínálatában megtalálható professzionális Maxima MCG DS Dupla sima kontaktgrill vagy a LaFelsinea PDV LL-LL asztali kontaktgrill.
https://www.gasztrokerkft.hu/09300437-MCG-Dupla-sima-kontakt-grill

https://www.gasztrokerkft.hu/LaFelsinea-PDV-LL-LL-asztali-kontaktgrill