Blog
2019.12.17 11:05

Hogyan vészeljük át a telet?

A téli hideg megviseli az embert, főleg azokat, akiknek hajnalban kell indulniuk a munkába. Kevés nyomasztóbb élmény van annál, mint amikor a téli hónapokban sötétben indulunk és sötétben érkezünk haza. Éppen ezért nagyon meg kell becsülni minden olyan apróságot, ami segít elviselhetőbbé tenni a telet. Ha listát kellene összeállítani azokról a dolgokról, amelyek nélkülözhetetlenek a tél átvészeléséhez, a forralt bor előkelő helyen szerepelne rajta.

Már a rómaiak is

Akárcsak a pirítóst vagy a palacsintát, a forralt bort is a rómaiaknak köszönhetjük, akik már időszámításunk kezdetén rendszeresen fogyasztották. Mivel abban az időszakban gyakorlatilag egész Európát meghódították, természetesen a szokásaikat is magukkal vitték, így terjedt el ez a kiváló fűszeres ital az egész kontinensen. Akkoriban persze még nem a karácsonyi vásárok elmaradhatatlan kísérője volt, inkább egy leleményes módszer arra, hogy a kissé állottabb borokat is fogyaszthatóvá tegyék.

 

Forraljuk a forralt bor?

Nevével ellentétben a forralt bort nem szabad felforralni, hacsak nem akarjuk alkoholmentes itallá szelídíteni. Szakértők szerint 70ºC-nál melegebbre nem ajánlatos felhevíteni, mert akkor elillan belőle az alkohol, ám ez a hőmérséklet már tökéletesen elég ahhoz, hogy összebarátkozzanak egymással a hozzávalók.

 

A tökéletes recept

Ahány ház, annyi szokás, no meg ízlések és pofonok, vagyis a tökéletes recept mindenkinek más, ezért csak arra vállalkozunk, hogy számba vegyük a leggyakoribb hozzávalókat. Már ott megoszlanak a vélemények, hogy adjunk-e hozzá vizet, és ha igen, mennyit. Egyesek fele-fele arányban vegyítik a vizet a borral, mások viszont egyáltalán nem hígítják a bort „forralás” előtt. A hozzáadott cukormennyiség elsősorban attól függ, milyen borból készítjük a forralt bort, hiszen minél édesebb az alapanyag, annál kevesebb cukrot kell hozzáadnunk. A fűszerek közül a fahéj, a szerecsendió és a szegfűszeg a legnépszerűbbek, de a bevállalósabbak ízesíthetik fehérborssal, szegfűborssal vagy akár chilivel is.

 

A legfontosabb persze az, hogy a forralt bort mindig melegen isszuk, mert kihűlve elveszíti varázsát. Ebben segít a Gasztroker kínálatában megtalálható Maxima 10 literes ital melegentartó, amelyet hőszigetelt fogantyúi segítségével gond nélkül lehet mozgatni.

 

https://www.gasztrokerkft.hu/spd/MAX09300595/Maxima-HWB-10-ital-melegentarto-10-liter