Blog
2018.10.10 13:01

Kávéfüggő vagy? Üdvözlünk a klubban!

Automata kavefozogep

 

Mindig érdekes elmerengeni azon, milyen lehetett az élet egy-egy olyan találmány vagy felfedezés nélkül, amely ma már a mindennapjaink elengedhetetlen része. Kinek jutott először eszébe a fogmosás? Hol használtak elsőként evőeszközöket? Melyik országban vezették be először a parkolási díjat?

Ugyanilyen „tízforintos” kérdés az is, hogy kinek a fejéből pattant ki, hogy a kávészemeket megpörkölje, ledarálja, majd megfőzze? Mert bizony alig 500 esztendővel ezelőtt még a kávé sem volt a mindennapok része. Isztambulban ugyan már az 1550-es években működtek kávéházak, egészen 1624-ig kellett várni, hogy Európában is – egészen pontosan Velencében – megnyíljon az első.

Ahogy a kávé szép lassan meghódította a kontinenst, úgy váltak egyre elterjedtebbé és fejlettebbé a kávéfőzők is. Mivel a nagy mennyiségben főzött kávéra először nem a vendéglátásban, hanem a hadseregnél volt szükség, nem meglepő, hogy a kávéfőzőt sokáig katonai találmányként tartották számon. Természetesen a több mint 200 évvel ezelőtt készült első kávéfőző óta ez az eszköz is hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ennek az evolúciónak az egyik csúcsterméke a Maxima EME 1 automata kávéfőző.

Hogy miért ez a legjobb választás egy kávéház vagy vendéglő számára? Mutatjuk az előnyeit:

– Óránként 240 adag eszpresszót lehet lefőzni vele.

– Csoportonként 4 különböző kávé dózis készítésére alkalmas.

– 6 liter bojlerének űrtartalma.

– Könnyen karbantartható és tisztítható

– Biztonsági nyomáscsökkentő szeleppel van ellátva.

– Krómozott acél kar a gőzhöz.

– Króm csap a forró vízhez.

– Lámpa figyelmeztet az alacsony vízszintre.

– 4 gumi lábon áll.

 

A kávéfőzés és a kávézás manapság már olyannyira szerves része a kultúránknak, hogy elképzelni sem tudjuk nélküle az életünket. Magyarországon például a 15 éven felüliek 70%-a (!) fogyaszt napi szinten kávét, többségük napjában nem is egy csészével, de még ezzel is csak az 51. helyen állunk világviszonylatban, jócskán lemaradva a listavezető skandináv országok mögött.